Powinno boleć a znieczula
25 października 2013, 11:00Zamieszkujące Amerykę Północą gryzonie Onychomys z rodziny chomikowatych, nie tylko są odporne na jad skorpiona, ale mogą przyczynić się do wyprodukowania doskonalszych środków przeciwbólowych. Onychomys, gdy podczas polowania zostanie ugryziony przez skorpiona, przez chwilę liże łapy, a następnie kontynuuje atak
                    Sole żółciowe w roli feromonów
7 października 2013, 16:53Sole żółciowe wydzielane przez komórki wątroby są tradycyjnie kojarzone z trawieniem (emulgacją tłuszczu), okazuje się jednak, że u minogów morskich (Petromyzon marinus) spełniają one funkcje feromonów.
                    Molekuły z fotonów
3 października 2013, 12:54Naukowcy z MIT-u i Universytetu Harvarda, pracujący w ramach Harvard-MIT Center for Ultracold Atoms zmusili fotony do... połączenia się w molekuły. Taki stan materii opisywano dotychczas jedynie teoretycznie
                    Niebezpieczna woda
2 października 2013, 17:26W wodzie i osadach, gdzie spuszczana jest oczyszczona woda wykorzystywana podczas wydobywania ropy naftowej i gazu łupkowego stwierdzono podwyższony poziom promieniowania, soli i metali. Poziom radu w dół Blacklick Creek do którego Josephine Brine Treatment Facility spuszcza wodę był 200-krotnie większy niż przed miejscem zrzutu - mówi profesor Avner Vengosh z Duke University
                    Kokaina błyskawicznie zmienia mózg
26 sierpnia 2013, 10:16Przyglądając się płatom czołowym myszy na poziomie komórkowym, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zauważyli, że po jednej dawce kokainy następuje szybki wzrost stabilnych kolców dendrytycznych. To istotne, bo między nimi a zakończeniami aksonalnymi tworzą się synapsy aksodendrytyczne.
                    Trochę soli i nanostruktura krzemowa gotowa
9 sierpnia 2013, 13:10Sól kuchenna (NaCl) obniża koszty produkcji nanostruktur krzemowych.
                    Krytycy kulinarni skosztowali pierwszego burgera z mięsa z probówki
5 sierpnia 2013, 12:55Dziś (5 sierpnia) na konferencji prasowej w Londynie przygotowano i skosztowano najdroższego hamburgera świata - przekąska powstała z mięsa z probówki.
                    Kryształy pamięci
11 lipca 2013, 10:51Na University of Southampton doświadczalnie udowodniono możliwość optycznego zapisania danych w 5-wymiarowej strukturze. Opracowana przez Brytyjczyków technologia pozwoli na stworzenie optycznych dysków o pojemności nawet 360 terabajtów, które będą w stanie stabilnie przechowywać dane w temperaturach dochodzących do 1000 stopni Celsjusza, a zapisana informacja przetrwa ponad milion lat
                    Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
                    U starszych kobiet nadmiar soli zwiększa ryzyko złamań pozakręgowych
18 czerwca 2013, 09:34Dieta z dużą zawartością soli zwiększa ryzyko złamań kości po menopauzie.
 
		